Hooggespecialiseerde kankerbehandeling gebundeld in ZAS Augustinus Antwerpen
- 1 op de 3 mensen krijgt kanker, aantal kankerdiagnoses blijft stijgen
- 39 artsen bij OCA gespecialiseerd in behandeling kanker
Antwerpen heeft sinds vandaag 01/10 het grootste centrum voor kankerbehandeling van Vlaanderen. Het nieuwe Oncologisch Centrum Antwerpen (OCA) is opgericht binnen Ziekenhuis aan de Stroom (de fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen) en telt 39 specialisten.
Door de grootte van het team kunnen de artsen zich toeleggen op bepaalde vormen van de ziekte. Kanker is de meestvoorkomende doodsoorzaak in Vlaanderen. De hooggespecialiseerde behandelingen van kanker vinden plaats in ZAS Augustinus.
39 kankerspecialisten
Met 39 specialisten bundelt OCA het grootste aantal kankerspecialisten binnen één dienst in Vlaanderen. Het gaat om 17 medisch oncologen (*), 21 radiotherapeut-oncologen en 1 onderzoeker.
(*) Een medisch oncoloog behandelt de patiënt met medicatie zoals chemotherapie, hormoontherapie of immuuntherapie. De lokale behandeling van de tumor met bestralingstechnieken is voor rekening van een radiotherapeut-oncoloog. Een chirurg zorgt voor de verwijdering van de tumor.
De specialisten van OCA houden zich exclusief bezig met één tot drie kankertypes. Ze werken heel nauw samen met de oncologische chirurgen en de orgaanspecialisten in de verschillende deeldisciplines, zoals bijvoorbeeld tumoren in de hersenen, de longen, de borst, het spijsverteringsstelsel, de geslachtsorganen en de hoofd-halsstreek.
Daarnaast maakt een uitgebreid begeleidingsteam van verpleegkundig consulenten (die patiënten tijdens hun hele traject opvolgen), psychologen en diëtisten de zorg voor de oncologische patiënt compleet.
5.000 nieuwe kankerdiagnoses per jaar
Dr. Annemie Rutten, medisch oncoloog bij Ziekenhuis aan de Stroom:
“De oprichting van een groot samenwerkingsverband (associatie) voor de kankerspecialisten bij ZAS was de logica zelve. Eerst en vooral is kanker heel aanwezig in onze maatschappij: iedereen kent wel iemand die kanker heeft of strijdt er misschien zelf tegen. Door de oprichting van het Oncologisch Centrum Antwerpen (OCA) willen we mensen met kanker nog beter kunnen helpen. Daarom bieden we zowel in het noorden van de stad (ZAS Palfijn) als in het zuiden (ZAS Augustinus) een basisaanbod aan kankerbehandeling . In ZAS Augustinus bundelen we alle hooggespecialiseerde kankerzorg. Op die campus doen we ook onderzoek naar experimentele kankerbehandelingen.”
Dr. Joanna Vermeij, medisch oncoloog bij Ziekenhuis aan de Stroom:
“Het nieuwe Oncologisch Centrum Antwerpen is goed voor meer dan vijfduizend nieuwe kankerdiagnoses per jaar. Door de teamgrootte en het grote aantal patiënten dat we behandelen kunnen onze artsen zich meer specialiseren. Dat gaat om zowel veelvoorkomende kankers zoals borst- en prostaatkanker, en om minder vaak voorkomende kankers als hoofd-halskanker, gynaecologische kanker (baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken), kwaadaardige melanomen en pancreaskanker. Als inwoner van regio Antwerpen heb je zo heel veel experten in kankerbehandeling vlakbij je deur.”
Hooggespecialiseerde zorg voortaan in ZAS Augustinus
In het zuiden van de stad Antwerpen kunnen patiënten met kanker die door een medisch oncoloog worden behandeld vanaf 1 oktober voor hooggespecialiseerde zorg terecht in ZAS Augustinus.
Dat geldt ook voor de mensen met kanker die eerder in ZAS Middelheim door een medisch oncoloog werden behandeld. Alle betrokken patiënten zijn geïnformeerd.
In het noorden van de stad zorgt ZAS Palfijn voor het basisaanbod aan kankerbehandelingen door medisch oncologen. Sinds de fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen (op 1 juli 2024) is dit de eerste verschuiving in het zorgaanbod binnen Ziekenhuis aan de Stroom.
Voor de specifieke behandeling van bepaalde kankertypes door orgaanspecialisten kunnen de patiënten terecht op andere ZAS-campussen.
Meest voorkomende doodsoorzaak in Vlaanderen
Een op de drie mensen krijgt ooit kanker, en bijna iedereen kent iemand die ertegen strijdt. Globaal genomen is kanker de meest voorkomende doodsoorzaak in Vlaanderen: meer dan één op de vier inwoners (27%) overlijdt eraan. Met 30 procent is kanker bij mannen de belangrijkste reden, gevolgd door hart- en vaatziekten met 24 procent.
Bij vrouwen staan hart- en vaatziekten op de eerste plaats met 28 procent, gevolgd door kanker met 23 procent (bron: Statistiek Vlaanderen).
Het goede nieuws is dat globaal genomen meer dan de helft geneest. Het slechte nieuws is dat steeds meer mensen kanker krijgen door hun levensstijl en leefomgeving. Daarnaast worden nog altijd nieuwe varianten van de ziekte ontdekt.
Er zijn drie klassieke behandelingspijlers bij vaste kwaadaardige tumoren: systeemtherapie (een behandeling met medicatie die in het hele lichaam werkt, zoals chemotherapie en immuuntherapie), radiotherapie en chirurgie.
OCA in cijfers
- 39 artsen gespecialiseerd in de behandeling van kanker: 17 medisch oncologen, 21 radiotherapeuten en 1 onderzoeker
- Elke specialist focust op één of enkele kankertypes
- Op een na grootste borstkliniek van Vlaanderen, met bijna 600 vrouwen die behandeld worden voor borstkanker
- 5.000 nieuwe kankerdiagnoses per jaar.
Foto : 7 van de 39 artsen van Oncologisch Centrum Antwerpen bij Ziekenhuis aan de Stroom. Van links naar rechts: dr. Wesley Teurfs, dr. Thomas van Cann, dr. Luc Dirix, dr. Annemie Rutten, dr. Kevin Punie, dr. Annemie Prové en dr. Tom Van den Mooter / foto ZAS.
Willy Ysewijn, NNieuws - bron ZAS.